Adevărul şi societatea românească de azi

sâmbătă, 21 ianuarie 2012

A avea nevoie de adevar este o toaleta intima cu care bietul roman trebuie sa se reobisnuiasca. In anii comunismului, adevarul a fost ascuns, ba mai mult, s-a creat un nou adevar care apartinea unui nou sistem de referinta.

Ideologia comunista a anulat adevarul: ca suntem copiii lui Dumnezeu, si ne-a declarat fii ai Partidului. A creat o noua istorie a Romaniei, rupta de realitate si a realizat o pierdere de informatie, deci o structura de tumora maligna si, ca sa-l citam pe Konrad Lorenz, Celula unei tumori maligne se deosebeste de o celula a unui organism sanatos in primul rand prin faptul ca a pierdut acea informatie genetica de care are nevoie pentru a-si indeplini rolul de veriga utila in cadrul comunitatii de interese a organismului.

In aceasta lipsa de informatie despre sine rataceste romanul de azi, mai ales generatia medie si tanara. Pe tergiversarea declararii adevarului se bizuie si Puterea de azi, manipuland fiinta fara reper. Adevarul pentru noi, deci, are o functie vitala, asigurand starea de insanatosire a poporului si moartea parazitismului neocomunist. Adevarul, declararea lui trebuie sa devina un reflex normal al omului politic de azi, al mass-media si al societatii civile in general.

Dar sa ne gandim ca venim dupa 50 de ani de minciuna si 12 ani de minciuna-adevar, in realitate, hibridul acesta creat de neocomunisti ca sa simuleze democratia. Produsul nou este un amestec de minciuna si impostura, glazurate cu adevaruri din segmente politice si sociale nesemnificative, cu scopul de a deruta si de a pretinde o deschidere a noii societati. Dar marile tragedii, crime politice sunt inca ascunse, iar la suprafata, in numele libertatii si al adevarului, se practica invectiva, pornografia, drept arme paralizante pentru constiinta normala. O noua boala ne apasa: nu minciuna fatisa, ci infestarea subtila a adevarurilor fundamentale.

0 comentarii: