De ce o ducem mai rău, după 1989?

joi, 19 ianuarie 2012

La inrautatirea situatiei economice din Romania conlucreaza doi factori: cel intern si cel extern.

Odata prabusit lagarul comunist, s-a prabusit si economia artificiala. Esalonul II, care a luat Puterea, nu a avut niciodata exercitiul capitalului dobandit prin munca, exercitiul investitiei, al initiativei economice, al gospodaririi; ei au luat economiile tarii si fostul capital al PCR si-l tin sub saltea, iar restul, vile, masini etc. Ei tin banii, neavand curajul si mobilitatea capitalistului din Occident. Nu au stiinta, nu au educatia de a deveni adevarati capitalisti, si de aceea toti capitalistii nostri sunt de carton.

Pe plan extern, Romania este privita deocamdata ca un sector neasimilabil (vezi perpetuarea neocomunista) si tratamentul specific si deja detectabil pe care Marile Puteri il aplica unor asemenea zone este izolarea spatiala. Zygmunt Bauman, un sociolog contemporan, surprindea faptul ca localizarea fortata este un efect de selectie naturala a globalizarii. Romania inca traieste consecintele Razboiului rece, fiind marcata de inertie politica, imobilism economic si complexata cultural.

In ceea ce priveste genul de libertate care exista in prezent la noi, pot sa spun doar atat: inainte bateam pas de defilare, acum ni s-a dat voie sa alergam in curtea unitatii militare.

0 comentarii: