EI Dorado

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

În 1492, Cristofor Columb a descoperit un nou continent, America, având convingerea că a deschis un nou drum spre India mirodeniilor. Lumea Nouă a devenit curând un teritoriu fabulos de migraţie pentru europenii nemulţumiţi şi care acceptau riscul aventurii, ca pe condiţia existenţei. În spaţiul actual al statului Panama, spaniolii află de la indieni că mergând spre apus se ajunge într-un ţinut in care aurul se găseşte in cantităţi inimaginabile. Ei nu se mulţumesc cu podoabele din metalul atât de râvnit, pe care le primeau de la indieni in schimbul mărgelelor de sticlă, şi Întreţin febra imaginaţiei prin noi informaţii despre comori şi bogăţii.
Civilizaţiile mayaşă (America Centrală şi sudul Mexicului), aztecă (Mexicul şi spaţiul Între OceanulAtlantic şi Oceanul Pacific) şi incaşă (Peru şi coasta Pacificului) vor plăti scump invazia cuceritorilor ahtiaţi de mirajul aurului. Eldorado (ţinut al aurului şi al bogăţiilor de vis) se va muta succesiv din loc În loc, În spaţiul dintre Amazon şi Orinoco pe coasta occidentală a Americii de Sud, exemplificându-şi legenda prin capturarea tezaurului regelui aztec (v. Comorile lui Montezuma) de către H. Cortes, sau prin colosala răscumpărare a regelui Atahualpa (1532) obţinută de Francisco Pizzaro - umplerea cu obiecte de aur până la Înălţimea unui om a Încăperii În care era Închis, descoperirea pietrelor preţioase şi a obsedantului aurÎn pământul Noii Grenade (Columbia) de către Gonzalo Zimenes de Ouesada În 1537, ori chiar prin căutările infructuase ale lui Oiego d'Ordaz (1531), ale lui Herrera (1533-1534), ale sângerosului Ambrosius Ehinger (1529), ale lui Pedro Heredia (1533), sau ale norocosului portughez Joao Sezar (care a descoperit principala regiune auriferă din America de sud) şi ale lui Sebastian Balalcazar (1538), fost ofiţer al lui Pizzaro. Pentru halucinaţii aurului, destinul lui Ouesada rămâne exem¬plar: la şaptezeci de ani porneşte Într-o ultimă expediţie Încheiată dezastruos, dar care n-a servit nimănui de morală. Iluziile au rămas intacte şi au migrat În alte per¬sonaje.
"Ţinutul Eldorado" defineşte un spaţiu al bogăţiilor uriaşe, inepuizabile, care, schimbând datele problemei (aur, pietre preţioase etc. cu pasiune, aspiraţie, cercetare), se aplică şi În domenii spirituale.

0 comentarii: