Incultura noastră cea de toate zilele

duminică, 5 februarie 2012

Învăţământul românesc a fost distrus iremediabil, iar cultura se află azi într-o situaţie mai rea decât în timpul lui Ceauşescu, când oamenii cu carte erau respectaţi şi recompensaţi pentru munca lor. Cu cea mai mică sumă încasată pe o carte se putea cumpăra o Dacie ! În schimb, după Revoluţie au fost poeţi care au murit, la propriu, de foame. Aşa s-a întâmplat cu Cristian Şişman.
Ar merita să facem o discuţie specială, pe marginea prezenţei emisiunilor culturale în grila de programe a  canalelor de televiziune. Exceptând TVR CULTURAL, care beneficiază de serviciile unor adevăraţi experţi în domeniu, celelalte televiziuni se comportă ca şi cum am trăi într-o ţară de troglodiţi. Nu i-am văzut de zeci de ani, pe sticlă, pe Emil Brumaru, Radu Aldulescu sau Constantin Ţoiu.  Creatorii relativ tineri n-au apărut niciodată în în faţa telespectatorilor şi dacă n-ar exista Facebook-ul, nici n-am şti cum arată ! În schimb ni se vâră pe gât Ogică, Bianca lui Bote, Adelina şi alte produse cu termen de valabilitate foarte scurt. Totuşi, unele posturi promovează nişte show-uri care conţin simulacre de cultură. (Aici ar fi de discutat cât de instruiţi trebuie să fie gazetarii şi realizatorii tv. ) Tot torturând telecomanda pentru a căuta ceva mai de Doamne ajută,  am dat într-o seară peste o ciulama făcută de un om în legătură cu care mă abţin să-mi dau cu părerea. De obicei, când îl văd, mi se face rău şi trec repede în altă curte. De data asta am rămas numai fiindcă întrebarea pusă concurentului era interesantă : Cine a scris romanul Cartea Milionarului ?
Variantele de răspuns erau :
a. Ştefan Bănulescu
b. Andrei Pleşu
c. Lucian Blaga
d. Radu Cosaşu
Iată şi raţionamentul celui care a răspuns, după ce mărturisise că auzise de carte, dar nu o citise : " Blaga pică din start... era poet... n-avea treabă cu chestii d-astea..."
" Sigur ? "a întrebat încruntat, dar, nu se ştie de ce, foarte mulţumit de sine, amfitrionul emisiunii.
" Sigur ", a răspuns nesigur omul care câştigase până atunci o sumă frumoasă de bani. " La fel Andrei Pleşu...El e prea filozof... Nu e preocupat de chestii d-astea băneşti...Fiindcă bănuiesc că romanul e comercial şi vorbeşte despre afaceri şi succes... Îl scoatem şi pe Pleşu..."
Până la urmă, bărbatul a renunţat să meargă mai departe, dar a optat, în afara concursului, pentru Cosaşu, căci Bănulescu nu-i " spunea nimic" !
Când s-a dat răspunsul corect, gazda a strigat : " Bănulescu, de la... " şi şi-a frecat degetele mâinii drepte, ca şi cum ar fi numărat nişte bani .
Doamne-Dumnezeule ! Cartea Milionarului era considerată un volum de doi lei, despre succes şi îmbogăţiţi ! Iar numele lui Bănulescu nu le spunea nimic ! Şi băieţii ăia erau trecuţi prin şcoli şi participau la o emisiune de aşa-zisă cultură !
Reamintesc  că Ştefan Bănulescu a intrat în manuale după prima carte de nuvele, Iarna bărbaţilor, Editura pentru Literatură, Bucureşti, 1965, Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor. Cine l-a scos de acolo ? De ce ? Cartea Milionarului, din care autorul a publicat numai primul volum, din patru, câte fuseseră proiectate,  este o operă-unicat, poate cea mai valoroasă din literatura română. Multe personalităţi, printre care şi Eugène Ionesco şi Constantin Ţoiu, au considerat că prozatorul român ar merita cu prisosinţă un Nobel. Dar a murit sărac şi anonim, într-o ţară în care politicienii, ignoranţi şi aroganţi, consideră că nu au nevoie de valori.

P.S.1. Dacă veţi tasta pe Google ştefan băn..., vă va apărea imediat Şefan Bănică jr. ! Cântăreţii încă n-au fost marginalizaţi precum alţi artişti !
      3. Se anunţă viscol şi e posibil să rămân fără curent electric şi fără net. Cu alte vorbe, voi lipsi mai mult timp de aici. :)

0 comentarii: